Edwin maakt werk van zoveel mogelijk recyclen
Edwin maakt werk van zoveel mogelijk recyclen
“Juist aan de afvalkant kunnen we eindeloos verduurzamen.” Die groene drijfveer loopt als een rode draad door de loopbaan van Edwin van Stralen, bijna 25 jaar bij het UMC Utrecht. Sinds 2015 is hij teamleider Interne Logistiek en Afvalmanagement bij de directie Facilitair Bedrijf. Voor onze zomerserie over duurzaamheid vertelt Edwin hoe de focus door de jaren heen geleidelijk verschoof. Wat begon als een efficiencyslag, werd steeds meer een doel op zich: verduurzaming van het materiaalgebruik.
Spullen niet verspillen
Edwin: “Lang voordat de transitie naar een circulaire economie zo’n belangrijk internationaal thema werd, agendeerde Herman Bol van onze Raad van Bestuur het al. Het was 2007 toen ik als ‘afvalmaatje’ werd gevraagd. De focus lag vooral op optimaliseren van processen, kostenverlaging en veiligheid op de werkvloer. Een mooie bijkomstigheid was dat we op het gebied van duurzaamheid impact maakten. Wacht even, dacht ik, dit dient ook een maatschappelijk belang. Ik begon me te verdiepen in de theorie van circulaire bedrijfsvoering. Simpel gezegd betekent circulariteit dat je spullen niet verspilt. Daar wilde ik beleid op hebben. Om zoveel mogelijk afval te recyclen, met zo min mogelijk restafval.”
Hergebruiken van materialen
“Het UMC Utrecht loopt voorop in het recyclen van ziekenhuisafval”, zegt Edwin trots. Glimlachend voegt hij eraan toe dat de Sterilwave veel publiciteit trok. Deze installatie steriliseert en vermaalt besmettelijk ziekenhuisafval tot een recyclebaar product. “Bovendien is het gelukt om dit afval recyclebaar te maken. Toen we aan het project begonnen, was het wettelijk niet eens toegestaan. Nu werkt het veilig in het UMC Utrecht en zijn veel andere ziekenhuizen geïnteresseerd.
Een eerder succes was dat we vaten van recyclaat voor ons ziekenhuisafval in gebruik namen. Die term zegt al genoeg: ‘recyclaat’ bestaat uit ‘re’ en ‘cyclus’. Oftewel van hergebruikte grondstoffen. En dat recyclen gaat met de Sterilwave dus nog een paar stappen verder, omdat we dan weer grondstof maken van het afval. Zo is de cirkel echt rond.”
Circulair verder ontwikkelen
Het groene hart zit er bij Edwin gewoon in. “Dat valt niet met een kantelpunt aan te wijzen. Thuis pak je toch ook een kopje of mok voor je koffie, en geen wegwerpbeker?” Wel maakte Edwin bewust de keuze om voor een ziekenhuis te werken. “Een sector waar je maatschappelijk het verschil kunt maken met duurzame logistiek en afvalmanagement. Daar werken we hier elke dag aan.” Zijn groene hart wordt ook gewaardeerd bij het theater in IJsselstein. “Daar verzorg ik de inkoop van de foyer zo duurzaam mogelijk. En net als hier bouw ik in mijn vrijwilligerswerk ook graag langdurige relaties op. Een tweede passie als het gaat om de betekenis van duurzaamheid.”
Een groene tip? “Koop geen dingen die je niet nodig hebt. Als iets jarenlang in een kast ligt, maak de ruimte dan vrij. En kan iets echt weg, gooi het dan in de juiste afvalbak. Wist je dat we op ons eindstation zelfs 50 verschillende soorten afvalstromen hebben? Daarmee hebben we de grens wel bereikt, want het moet voor alle betrokkenen te begrijpen blijven. Rondom kleding is nog veel te realiseren. Het leuke van innovaties is dat we nooit kunnen voorspellen wat de toekomst brengt. Wie weet wat er op de lange termijn allemaal mogelijk is. Dat maakt mijn vak zo boeiend: op het terrein van circulariteit kun je blijven vernieuwen.”
In het UMC Utrecht werken we iedere dag aan het verbeteren van de gezondheid. We willen bijdragen aan een gezond leven en een gezonde maatschappij, ook voor de generaties na ons. Toch heeft het leveren van onze zorg een negatieve impact op het klimaat. Die tegenstelling willen we doorbreken. Door onze zorg, ons onderzoek en onderwijs duurzamer te maken, nu en in de toekomst. In deze zomerserie Duurzaamheid in het UMC Utrecht vertellen collega's met een groen hart over wat hen motiveert om hun werk duurzamer te maken. Lees alle verhalen uit de zomerserie duurzaamheid.